art zuid

1 juli t/m 17 oktober

marcel pinas

Dé Sculptuur Biënnale van Nederland, Art Zuid, kent dit jaar alweer zijn 7de editie en is te bekijken van 1 juli tot 17 oktober. Onder leiding van curator Ralph Keuning zijn 50 kunstenaars uitgenodigd die werken vanuit engagement. Het werk van de deelnemende kunstenaars aan ARTZUID is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers”, aldus Keuning.
 
Onder de deelnemende kunstenaars bevinden zich Marcel Pinas en Nelson Carrilho.
De Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas, die nog tot 31 juli bij Kunst Kan… exposeert met nieuwe schilderijen en een buiteninstallatie, toont bij Art Zuid kleurrijke totempalen. Pinas refereert in zijn werk aan de N’dyuka marron cultuur uit het noordoosten van Suriname. ‘Kibri a Kulturu’ (Bewaar/bescherm de cultuur) is het centrale thema in zijn werk.

nelson carrilho

De Antilliaanse beeldhouwer Nelson Carrilho toont twee beelden. Het welbekende ‘Dragers van verre’ dat een vaste plek heeft gevonden in het Westerpark en ‘The Other Face’, een monument voor Soumaila Sacko.
 
Als lid van de Unione Sindicale di Base vocht Soumaila Sacko voor het verbeteren van de erbarmelijke werkomstandigheden van de landarbeiders die werkzaam zijn op de citrusvelden in Calabrië en die op 2 juni 2018 door een bewaker in het hoofd werd geschoten. 
Voor Carrilho symboliseert de moord op Sacko, een mensenrechtenactiviste, de onmenselijke omstandigheden waarin deze arbeidsmigranten leven. Voor regeringen die dit mogelijk hebben gemaakt en in stand houden. Voor de meedogenloze dorst naar winst van zowel het bedrijfsleven als de onderwereld. Voor xenofobie en racistische haat. Maar ook voor de behoefte aan verandering. De behoefte aan solidariteit, emancipatie en een wereld zonder grenzen.
 
Carrilho is een goede bekende van Kunst Kan… welke heeft bijgedragen aan de sponsoring voor het gieten van het beeld.