Kunst kan... zichtbaar maken & moengo art residency

donderdag 1 juli t/m zondag 4 juli
Roosje verschoor & valerie van leersum

8 juli t/m 11 juli
Moritz ebinger & PJ bruyniks

18 juli
15.00 uur wouter klein velderman
17.00 uur Filmpresentatie van Feiko Beckers

31 juli
gezamenlijk met de finissage.
15.00 uur Dirk van Lieshout
17.00 uur Yair Callander

Tot 31 juli is nieuw werk van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas te zien bij Kunst Kan…
 
Pinas is een sociaal geëngageerde kunstenaar. Met het doel voor ogen zijn district Marowijne in het oosten van Suriname verder te ontwikkelen en internationaal op de kaart zetten door middel van kunst en cultuur heeft Pinas meerdere  projecten opgezet. Met zijn stichting Kibii staat hij aan de basis van de Tembe Art Studio (TAS), het Marowijne Art Park en het Contemporary Art Museum Moengo.
 
In het  kunstcentrum wordt les gegeven aan kinderen in beeldende kunst, muziek, dans en toneel.
Daarnaast is het een verblijfplaats voor artists-in-residence. Na afloop van een verblijf laten zij een kunstwerk na in het Marowijne Art Park. Het Mondriaan Fonds stelt hiervoor  financiële middelen beschikbaar.
 
Sinds 2013 is de stichting de organisator achter het internationale Moengo Festival. Het jaarlijkse festival wisselt elke drie jaar af in de thema’s muziek, theater/dans en beeldende kunst en trok de laatste keer  al meer dan twintigduizend mensen.

In samenspraak met Marcel Pinas geeft Kunst Kan… enkele deelnemers aan de Art Residency in de maand juli de gelegenheid een kleine presentatie te verzorgen over hun tijd in Moengo. Dit middels een voordracht, een verslag of met enkele werkstukken.
 

roosje verschoor

Roosje Verschoor (Amsterdam) maakt foto’s, video’s en installaties rondom thema’s als identiteit, omgeving en, zoals zij dat omschrijft, ‘alternatieve geschiedenissen’.

Tijdens haar verblijf in Moengo zag Roosje Verschoor dat de bes podosiri een grote rol speelt in het dagelijks leven in het binnenland van Suriname. De bes wordt in Moengo en omstreken veel gegeten en kleinschalig, lokaal in het oerwoud geplukt.
Tijdens een onderzoeksresidency bij AGALAB in Amsterdam heeft Verschoor foto’s van het oogsten en het complexe bereidingsproces van podosiri omgezet in foto-etsen. Daarbij heeft zij geëxperimenteerd met het maken van inkt van podosiri.

Naast deze prachtige foto-etsen (The Struggle is Real – 2019) presenteert Verschoor een fotoboek bij Kunst Kan… 
Het fotoboek (Moengo! – 2020) toont het heden en verleden van het postkoloniale en postindustriële stadje Moengo door middel van foto’s die zijn genomen door elf jonge bewoners uit Moengo in samenwerking met Verschoor zelf. 

 

valerie van leersum

Geïnteresseerd in hoe kunst, wetenschap, en mythologie elkaar kunnen versterken onderzoekt Valerie van Leersum (1973) middels installaties, sculptuur, film, collages en teksten de relatie tussen landschap en mens.
 
Tijdens een artist in residency bij de Tembe Arts Studio in Moengo, Suriname, heeft van Leersum ondermeer gewerkt aan een serie foto’s van uit traditionele pangi stof gemaakte epifytische planten. Epifyten groeien  op levende planten, maar halen er geen voedsel uit. Beide planten werken samen zonder de ander te misbruiken.
 
Daarnaast heeft van Leersum de inwoners van Moengo gevraagd naar hun favoriete vierkante meter. Ze maakte foto’s van deze stukken land en schreef verhalen die vertellen over de persoon, maar ook over gebruiken en de geschiedenis van Moengo. Dit resulteerde in een serie van 16 columns die maandelijks werden gepubliceerd in het opinietijdschrift Parbode. 

moritz ebinger

De Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger (Bern 1968) is bekend om zijn tekeningen, sculpturen, installaties en radioprogramma’s. Ook in de publieke ruimte kom je zijn werk tegen, bijvoorbeeld een muurtekening bij de bibliotheek in Maassluis en de Hydra, een sculptuur in de fontein van het Rietveldpark in Rotterdam. 
 
Ebinger was onderdeel van het Moengo beeldende kunstfestival met onder ander Yair Callender, Raquel van Haver, Ton Zwerver, Dirk van Lieshout e.a. Hij raakte gefascineerd door het Marowijne gebied en keerde terug, maakte een installatie in een vervallen zwembad en deed onderzoek naar de illegale houtkap en documenteerde dit met tekeningen en filmopnames. Moo Lati is het resultaat van deze tweede residentie en onderzoek.
 
Zondag 11 juli zal Ebinger over zijn avonturen vertellen en misschien ook over zijn fascinatie met goud; mi fen’na Gowtu, over Goud en Kunst.

pj bruyniks

Pieter Joost (PJ) Bruyniks (Amsterdam 1962) noemt zich een ‘constructor of things’.
 
Voordat hij begon met zijn verblijf bij Tembe Art Studio in Moengo in 2017 heeft hij een projectplan gemaakt voor zijn aanvraag om in Moengo een werk te maken. Dat voorstel heette toen: Een zeer lokale versie van een zeer globaal fenomeen.
Dat globale fenomeen zijn de ruiterstandbeelden die je overal in de wereld ziet.
 
Voor het lokale gebeuren dacht hij aan twee varianten:
 
1. Het vervangen van de ruiter en het paard door lokale dieren en lokale beroemdheden. Daarbij dacht hij toen aan bijvoorbeeld een riviergod die rijdt op een sprinkhaan, of een lokale sportheld op een papegaai. Of andersom: een aapje op een schaafijsverkoper.
 
2. De andere mogelijkheid was om alleen de contouren van een ruiterstandbeeld te nemen en binnen die contouren een beeld van een lokaal fenomeen te maken.
 
Met deze gedachten ging Bruyniks naar Suriname, naast zijn kennis en ervaring sinds zijn twintigste om pom te maken die Surinamers kon verrassen.
 
Wat en hoe hij een standbeeld in Moengo heeft gemaakt verteld Bruyniks op zondag 11 juli bij Kunst Kan.. Ook waar dit beeld nog meer toe heeft geleid en wat zijn geheim voor zijn verrassende pom is!