Kunst kan... on/off

Solotentoonstelling van Roos van Haaften
15 oktober t/m 13 november
Vernissage 15 oktober 17.00 tot 20.00 uur

Roos van haaften

Roos van Haaften (1983) is beeldend kunstenaar. Na een achtergrond in theater en beeldende kunst maakt ze lichtinstallaties: tekeningen met reflecties en schaduwen. Door licht te projecteren rondom objecten, glas en spiegels, creëert ze een nieuwe scenes en ruimtes met een vaak onheilspellend karakter.

Waar in de digitale revolutie techniek steeds meer visueel wordt verhuld, probeert zij de totstandkoming van haar werk als een ‘exploded view’ zichtbaar te laten. Zowel de illusie als de techniek is te zien, maar beide elementen stroken niet met elkaar. Ze zoekt naar een demystificatie van het imaginaire: het schaduwbeeld waar je in kunt duiken, zie je voor je ogen ontstaan. Dat is te zien in haar serie figuratieve landschappen, waarin op een glasplaat alledaagse, op straat gevonden objecten zijn uitgestald, zoals een lucifer, een schelp, een verloren fietsreflector. Belicht transformeren ze tot een nieuwe schaduwscène. Een afgebrande lucifer wordt een elektriciteitsmast en korrels zout een rookpluim. Alle objecten liggen los; even blazen en het beeld is weg.

Van Haaften studeerde beeldende kunst aan ArtEZ University of the Arts (NL) en behaalde een masterdiploma aan University of the Arts London (GB). Daarvoor studeerde ze tijdelijk Writing for Performance aan de HKU (NL). Het werken met licht en schaduw is gebaseerd op haar affiniteit met de fundamenten van theater. Ook in haar werk doorbreekt ze de vierde wand, waardoor de toeschouwer niet alleen deel uitmaakt van de illusie, maar ook van de methode. Tegelijkertijd raakt het werk aan de beginselen van fotografie en film.
Ze werkt graag mèt en op locatie. Ze zoekt naar werk dat altijd in transitie is; een suggestie voor herinrichting van ruimte, niet alleen fysiek om je heen, maar ook in je hoofd.

Werken van Roos van Haaften waren onder andere te zien bij KLIK! Festival in het Eye Filmmuseum in Amsterdam (2016), bij Collectie de Groen (2019), in Galerie Conrads in Düsseldorf (2017) en in het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Rijeka, Kroatië (2018). Recent had zij een grote solo in Innsbruck (AU) bij Inn Situ. Haar werken maken deel uit van verschillende collecties zoals de AkzoNobel Kunstcollectie, de Collectie de Groen en de KPMG Kunstcollectie. Van Haaften doceert aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en wordt momenteel ruimhartig ondersteund door het Mondriaan Fonds. Ze woont en werkt in Amsterdam, in de Jordaan.