PRES(EN)TEREN

DUOTENTOONSTELLING PETRA WIEK EN ROBERT VERHAAF

07/1 - 05/12Petra Wiek over haar werk
De materialen waar ik mee werk zijn verzamelingen van uiteenlopende aard. Ze zijn gevonden, gezocht in de kringloopwinkel of gekregen.

Het atelier van een bevriend kunstenaar werd geruimd en een grote doos met allerlei materialen voor zeefdruk kwam als een gift in mijn atelier terecht. De vormen van de rakels vond ik zo mooi, maar ik wist nog niet wat er mee te doen. Mijn werkwijze is dan om de rakels door mijn handen te laten gaan, te kijken, ze uit elkaar halen en ze schoon te maken voor later gebruik.

Doordat ik aan het zoeken was tussen mijn materialen voor een combinatie met de rakels, kwam ik andere voorwerpen tegen. Daaruit is uiteindelijk een zelfstandig beeld ontstaan.In deze serie met de rakel vormen de afzonderlijke delen een geheel.

Zo gaat dat meestal. Enige tijd liggen de materialen in mijn atelier. De verschillende voorwerpenbewaar ik in mijn hoofd, combineer de onderdelen om dan uiteindelijk aan het werk te gaan.

De uitdaging is de materialen te verbinden, een uitgebalanceerd en interessant object te creëren. Het is goed als ik vind dat het ZO moet zijn. Een analyse of interpretatie ervan laat ik over aan de toeschouwer.

Mijn werkwijze is spontaan maar ook weldoordacht Een belevenis die ik moeilijk kan omschrijven.
Robert Verhaaf over zijn werk

In de periode december 2019 tot begin mei 2020 heb ik aan de nieuwe serie schilderijen “ kleurrijke structuren “ gewerkt.

De ‘structuren’ die ik aanbreng op het monochrome oppervlak zijn min of meer een vertaling van mijn ervaringen uit het dagelijkse, de mens in haar verscheidenheid. Mijn keuze van de kleuren was een afweging die uit het proces voortvloeide. Hetgeen ik schilderde was onherroepelijk, er was geen speelruimte om te corrigeren. Veel tijd neem ik alvorens ik een volgende handeling toevoeg in het schilderij. Deze manier van schilderen is een keuze en daardoor heel bepalend voor wat ik doe. Geen twijfel, hooguit bij de beoordeling achteraf.

Mijn schilderijen zijn altijd kleurrijk. Dat is omdat ik dat zo wil en het is ook een gevolg van mijn techniek. De tempera waar ik mee schilder stel ik zelf samen en bestaat uit een mix van eieren, lijnolie, bijenwas, caseïne, gomterpentijn, damarvernis en citrusterpentijn oftewel de emulsie. Aan deze emulsie voeg ik pigment toe. Het is bewerkelijk, maar het vervaardigen van een kleur is en blijft een sensatie.

Gaande dit schilderproces, heb ik contact en uitwisseling van het beeldmateriaal met enkele dierbaren. Het delen van de ontwikkelingen heeft een zekere exclusiviteit en is zodoende een bron van inspiratie.

Tweede Tuindwarsstraat 4
1015 RZ Amsterdam
info@kunstkan.nl

Openingstijden
Donderdag t/m Zaterdag
13.00 t/m 18.00
︎   ︎  ︎ ︎