VARIËREN

ABACUS, VARIATION ON A THEME.
SOLO EXPOSITIE VAN BILAL CHAHAL

03/10 - 31/10Bilal Chahal (1978, Tripoli, Libanon) is een kunstenaar die zichzelf op verrassende wijze telkens opnieuw uitvindt. Een kunstenaar die meerdere disciplines hanteert binnen een abstract en conceptueel oeuvre. Een kunstenaar die met zijn kunst de confrontatie zoekt, maar ook bevrijding uit een onalledaagse werkelijkheid.

Communiceren
Chahal was 10 jaar oud toen hij met zijn familie de burgeroorlog in Libanon ontvluchtte en naar Curaçao verhuisde. Om uiteindelijk, enkele jaren later, in Amsterdam te belanden. Hij werkt en woont tegenwoordig afwisselend in Bogotá (Colombia) en in Amsterdam.

Chahal beheerst Arabisch, Frans, Spaans, Engels, Papiamento en Nederlands. “Maar in geen enkele taal kan ik me écht uitdrukken” vertelde Chahal in 2012 in een interview met de NRC. “Mijn enige manier om recht uit het hart te communiceren is met mijn kunst.” En deze kunst, zijn schilderijen, zijn zijn kinderen, is zijn familie, zijn universum.Abacus
Bij bovenstaande omzwervingen is het niet gebleven. Anderhalf jaar lang heeft Chahal, ondersteunt met beurzen van het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en de Stichting Stokroos, gewerkt aan een fantastisch project tijdens een verblijf bij CEAC (Chinese European Art Centre) in Xiamen in China.

Dit project, getiteld Abacus (Telraam) omvat installaties uit porseleinen eivormige bollen, tekeningen, beelden en een video installatie. Tijdens de Lockdown zijn hier nog eens honderdtwintig tekeningen op stof aan toegevoegd.

Met de installatie, die bij Kunst Kan... deels getoond wordt, onderzoekt Chahal rekenkundige systemen en de rol hiervan in verschillende culturen. Een onderzoek waarin het telraam centraal staat. Hoe het een symbool van communicatie kan worden wanneer men onbekend is met de cultuur en de taal van een plek. Een telraam, geïnterpreteerd door een kunstenaar die zichzelf definieert in constante verplaatsing; Abacus, Variations on a Theme. Tweede Tuindwarsstraat 4
1015 RZ Amsterdam
info@kunstkan.nl

Openingstijden
Donderdag t/m Zaterdag
13.00 t/m 18.00
︎   ︎  ︎ ︎